Βόλτα στην ιστορία του Σύμπαντος από τη Microsoft ResearchΠηγή

Microsoft Research


Δεκατρία δισεκατομμύρια χρόνια εξέλιξης και ιστορίας σε μια σελίδα; Μάλλον πρόκειται για κάτι που χρειάζεται τη βοήθεια τριών ...υπερδυνάμεων για να υλοποιηθεί: η Microsoft Research, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας μάς προσφέρουν το ChronoZoom, μια διαδραστική, διεπιστημονική παρουσίαση του Κόσμου μας. Το ChronoZoom μάς βοηθά να τοποθετήσουμε ιστορικές και επιστημονικές πηγές στο κατάλληλο χρονικό τους πλαίσιο, συνδυάζοντας πληροφορίες και δικτυακούς τόπους που σχετίζονται με τη βιολογία, την αστρονομία, τη γεωλογία, την αρχαιολογία, την ανθρωπολογία, τα οικονομικά, την κοσμολογία, μελέτες περιβάλλοντος και πληθυσμών.

Το ενδιαφέρον της Microsoft αφορά περισσότερο το πώς μπορούμε να οπτικοποιήσουμε και να περιηγηθούμε σε πολυδιάστατα δεδομένα, τα οποία προέρχονται από διαφορετικούς και ετερογενείς παρόχους (συχνά αναφέρονται σαν "Big Data"). Έτσι, ορίζονται δύο διαφορετικές κοινότητες, μια από παρόχους δεδομένων, επιστήμονες-μελετητές και βιβλιοθήκες με ψηφιακό και πολιτιστικό περιεχόμενο και άλλη μια από επιστήμονες των Big Data και εκπαιδευτικούς σχολείων που ενδιαφέρονται για τις δυνατότητες περιήγησης σε αυτά. Οι πραγματικές ανάγκες των δύο αυτών κοινοτήτων είναι αυτές που θα καθορίσουν και τις δυνατότητες που προοδευτικά θα ενσωματωθούν στο ChronoZoom, όπως τη δυνατότητα δημιουργίας προσωπικών "μονοπατιών" στην ιστορία του Σύμπαντος και του ανθρώπου, την παραγωγή γραφικών παραστάσεων, αλλά και την ενσωμάτωση δυνατοτήτων που προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η σελίδα του ChronoZoom στη Microsoft Research παρέχει περισσότερες πληροφορίες τόσο για τους χρήστες, όσο και για τους ερευνητές.