Η μινθόλη κάνει τα αρωματισμένα τσιγάρα περισσότερο εθιστικά για τον εγκέφαλοΠηγή

New Scientist


Οι άνθρωποι που προτιμούν τα τσιγάρα με άρωμα μέντας καπνίζουν συχνότερα και είναι λιγότερο πιθανό να το κόψουν, ίσως λόγω της επίδρασης της μινθόλης στον εγκέφαλο, που τον κάνει πιο ευαίσθητο στη νικοτίνη.

Το πώς η μινθόλη ενισχύει τον εθισμό στη νικοτίνη είναι ακόμα ένα μυστήριο. Ερευνητές από το California Institute of Technology στην Pasadena βρήκαν ότι η έκθεση ποντικιών στη μινθόλη είχε σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη περισσότερων υποδοχέων νικοτίνης, στους οποίους επιδρά η δραστική ουσία του καπνού. Η μινθόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς για να αντιμετωπίσει μικροερεθισμούς στο φάρυγγα, με τα πρώτα τσιγάρα με άρωμα μινθόλης να κυκλοφορούν στη δεκαετία του 1920. Οι χρήστες τους πάντως έχουν βρεθεί ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στο να το κόψουν, από τους καπνιστές συνηθισμένων τσιγάρων: σύμφωνα με σχετική μελέτη, 50% από τους τελευταίους κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα, ενώ μόλις 23% από τους καπνιστές αρωματικών είχαν την ίδια επιτυχία.

Με την πάροδο του χρόνου, καπνιστές απλών και αρωματικών τσιγάρων αναπτύσσουν περισσότερους υποδοχείς νικοτίνης, ειδικά σε νευρώνες που σχετίζονται με τις νευρικές διαδρομές της αίσθησης της ανταμοιβής και του κινήτρου. Τώρα φαίνεται ότι οι καπνιστές αρωματικών τσιγάρων αναπτύσσουν ακόμα περισσότερους υποδοχείς σε σύγκριση με τους καπνιστές απλών τσιγάρων.

Για να κατανοήσουν πώς η μινθόλη μεταβάλλει τη δομή του εγκεφάλου, η ομάδα του δρ. Henderson χρησιμοποίησε ποντίκια στα οποία χορήγησε είτε μινθόλη σε συνδυασμό με νικοτίνη, είτε μόνο μινθόλη. Οι ερευνητές βρήκαν ότι, ακόμα και χωρίς την παρουσία της νικοτίνης, η μινθόλη είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των υποδοχέων της νικοτίνης, ενώ σε μια συγκεκριμένη περιοχή που σχετίζεται με τη σηματοδοσία της ντοπαμίνης, ουσίας που εμπλέκεται στη δημιουργία εθισμού, η αύξηση ήταν 78%.

Αν το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και στους ανθρώπους, θα μπορούσε με αυτόν τον τρόπο να εξηγηθεί γιατί οι καπνιστές αρωματικών τσιγάρων δυσκολεύονται περισσότερο να το κόψουν. Τα τσιγάρα που είναι αρωματισμένα με μινθόλη θα σταματήσουν να κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2022, με τη Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων στις Η.Π.Α. να μελετά παρόμοια μέτρα.