Τα χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτηΠηγή

Discovery health


Τα χαμηλότερα επίπεδα λιπαρών ουσιών στο αίμα μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο να εκδηλωθεί καρκίνος. Οι άνδρες που παίρνουν φάρμακα με στατίνη, μια ουσία που μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα σε κανονικά επίπεδα (κάτω από 200 mg/dL συνολικά, κάτω από 100 mg/dL για την LDL και πάνω από 60 mg/DL για την HDL) όχι απλά μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων, αλλά και τον κίνδυνο εκδήλωσης πιθανά θανάσιμου καρκίνου του προστάτη, είδος που απαντάται συχνότερα στους άνδρες στις Η.Π.Α. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins έδειξε ότι οι άνδρες που ρυθμίζουν τη χοληστερίνη τους έχουν 60% μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από επιθετικές μορφές καρκίνου, οι οποίες είναι και οι περισσότερο επικίνδυνες καθώς εξαπλώνονται γρηγορότερα - πάντως, η έρευνα δε δείχνει κάποια τέτοια σχέση για τις πιο ήπιες μορφές της ασθένειας.

Σε μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο, η οποία είχε κρατήσει 18 χρόνια, φάνηκε ότι αυξημένες τιμές της «καλής» χοληστερόλης HDL συνδέονται με 14% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου, ενώ μια μελέτη του Αμερικανικού Ιδρύματος για τον Καρκίνο ισχυριζόταν ότι οι άνδρες με συνολικές τιμές κάτω από 200 mg/dL έχουν 15% μειωμένη πιθανότητα να νοσήσουν από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου.

Αν και θα απαιτηθεί περισσότερη έρευνα και ανάλυση, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η χοληστερόλη επιδρά στο πώς τα καρκινικά κύτταρα επιζούν, διακόπτοντας το συνήθη τρόπο μεταφοράς της πληροφορίας για τη διαίρεση των κυττάρων. Οι κυτταρικές μεμβράνες περιέχουν χοληστερόλη και, αν οι τιμές της δεν είναι οι σωστές, η «επικοινωνία» διακόπτεται και εκδηλώνεται η ασθένεια. Αν και οι χαμηλές τιμές της χοληστερόλης φαίνεται να είναι ο αντικειμενικός σκοπός για όλους μας, μια προκαταρκτική μελέτη του 2007 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του American College of Cardiology αναφέρει ότι και οι πολύ χαμηλές τιμές «κακής» χοληστερόλης (LDL) και στατινών μπορεί να συνδέονται με υψηλό κίνδυνο ασθένειας. Τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα πάντως αναφέρουν ότι οι πολύ χαμηλές τιμές χοληστερόλης δεν είναι η αιτία της ασθένειας, αλλά μάλλον το αποτέλεσμα μιας κατάστασης που αρχίζει να εκδηλώνεται. Συνολικά, οι επιστήμονες συνιστούν να κρατάμε τα επίπεδα της χοληστερίνης σε μέσες τιμές, με τη βοήθεια φαρμάκων, δίαιτας, άσκησης ή συνδυασμού τους.