Headbanging: Οι γιατροί τονίζουν τους πιθανούς κινδύνους σε “άγριες” συναυλίες rock και metal μουσικής



Πηγή

The Lancet


Γερμανοί γιατροί τονίζουν τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με το headbanging σε ένα άρθρο αναφοράς μίας περίπτωσης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "The Lancet". Ο Ariyan Pirayesh Islamian και οι συνεργάτες του από την Ιατρική Σχολή του Ανόβερου αναφέρουν λεπτομερώς την περίπτωση ενός άνδρα ο οποίος ανέπτυξε ένα χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα (με απλά λόγια, αιμορραγία στον εγκέφαλο) μετά απο headbanging σε μια συναυλία των Motörhead.

Τον Ιανουάριο του 2013, ένας 50χρονος άνδρας πήγε στο τμήμα νευροχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Ανόβερου με ιστορικό έναν υπό επιδείνωση πονοκέφαλο, διάρκειας δύο εβδομάδων, που επηρέαζε ολόκληρο το κεφάλι του. Παρότι το ιατρικό ιστορικό του δεν είχε κάτι το αξιοσημείωτο και δεν ανέφερε κάποιο προηγούμενο τραύμα στο κεφάλι, 4 εβδομάδες πριν είχε κάνει headbanging σε μια συναυλία των Motörhead.

Μια κρανιακή αξονική τομογραφία επιβεβαίωσε ότι ο ασθενής είχε χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου του. Οι χειρουργοί αφαίρεσαν το αιμάτωμα (θρόμβος αίματος) μέσω μιας οπής και χρησιμοποίησαν κλειστό σύστημα παροχέτευσης του υποσκληριδίου για 6 ημέρες μετά την επέμβαση. Ο πονοκέφαλος υποχώρησε και ο ασθενής ήταν καλά στην τελευταία εξέταση του 2 μήνες αργότερα.

Για όσους δεν κατέχουν το άθλημα, το headbanging αναφέρεται στη βίαιη και ρυθμική κίνηση του κεφαλιού στο ρυθμό της ροκ μουσικής, πιο συχνά της heavy metal. Οι Motörhead, αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες μπάντες στον πλανήτη, ήταν πρωτοπόροι στο speed metal, στο οποίο ουσιαστικά συγκαταλέγονται τραγούδια με γρήγορα τέμπο που έχουν ένα υποκείμενο ρυθμό 200 χτύπων ανά λεπτό (bpm).

Παρόλο που γενικά θεωρούνται ακίνδυνοι, οι τραυματισμοί που συνδέονται με το headbanging περιλαμβάνουν το διαχωριστικό ανεύρυσμα της καρωτίδας αρτηρίας, τραυματισμό στο λαιμό, μεσοθωράκιο εμφύσημα και οδοντοειδές κάταγμα στον αυχένα. Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση που δείχνει στοιχεία ότι το headbanging μπορεί να προκαλέσει "χρόνιο" υποσκληρίδιο αιμάτωμα.

"Ακόμα κι αν υπάρχουν μόνο λίγες τεκμηριωμένες περιπτώσεις υποσκληριδίου αιματώματος, η συχνότητα μπορεί να είναι υψηλότερη, επειδή τα συμπτώματα αυτού του τύπου της βλάβης του εγκεφάλου είναι συχνά κλινικά σιωπηλά ή προκαλούν μόνο ήπια κεφαλαλγία που υποχωρεί αυτόματα", εξηγεί ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης δρ. Ariyan Pirayesh Islamian και συμπληρώνει:

"Η περίπτωση αυτή αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο που υποστηρίζει την φήμη των Motörhead ως μία από τις πιο hardcore ροκ μπάντες στη γη, αν μη τι άλλο λόγω της κολλητικής γρήγορης μουσικής τους και του κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι οπαδοί που κάνουν headbanging, να υποστούν εγκεφαλική βλάβη".

Για καλλιτεχνικό headbanging, απολαύστε το ακόλουθο video!