Άμι Κάντι: Η γλώσσα του σώματός σου καθορίζει ποιος είσαι


Άμι Κάντι: Η γλώσσα του σώματός σου καθορίζει ποιος είσαι

Η γλώσσα του σώματος επηρεάζει πώς μας βλέπουν οι άλλοι, αλλά μπορεί επίσης ν' αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας. Η κοινωνική ψυχολόγος Άμι Κάντι δείχνει πώς οι «στάσεις δύναμης» - το να στεκόμαστε σε μια πόζα αυτοπεποίθησης, ακόμη κι όταν δεν νιώθουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας -- μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα τεστοστερόνης και κορτιζόλης στον εγκέφαλο και μπορεί να έχει αντίκτυπο στις πιθανότητες επιτυχίας μας.

Όπως λέει και η ίδια, η Άμυ Κάντι δε θα έπρεπε να γίνει μια επιτυχημένη επιστήμονας και ούτε καν να ολοκληρώσει τις προπτυχιακές της σπουδές. Στα πρώτα χρόνια των σπουδών της, η Κάντι ενεπλάκη σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, στο οποίο χτύπησε το κεφάλι της τόσο άσχημα που οι γιατροί τής έλεγαν ότι θα έπρεπε να προσπαθήσει πολύ για να ανακτήσει τις νοητικές της ικανότητες και να πάρει το πτυχίο της.

Η Κάντι, όμως, διέψευσε αυτές τις εκτιμήσεις και σήμερα είναι καθηγήτρια και ερευνήτρια στο Harvard Business School, όπου μελετά το πώς η μη γλωσσική συμπεριφορά και οι αυθόρμητες κρίσεις επηρεάζουν τους ανθρώπους από το σχολείο μέχρι το χώρο εργασίας. Τα μαθήματα κλασικού χορού που παρακολούθησε μετά τον τραυματισμό της φαίνεται πώς έχουν επιδράσει στη δουλειά της για τις στάσεις ισχύος, τις στάσεις του σώματός μας που επηρεάζουν τους άλλους, αλλά και τον ίδιο μας τον εγκέφαλο.

Η ομιλία δόθηκε τον Ιούνιο 2012, στο πλαίσιο του TEDGlobal 2012 και μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τη Δήμητρια Παπαγεωργίου και το Μάνο Μπαλτζάκη.

Pin It