Συστατικά του ελαιόλαδου μπορεί να βοηθούν στην άμυνα εναντίον της νόσου του AlzheimerΠηγή

Scientific American


Γιατροί και διατροφολόγοι έχουν από καιρό συνδέσει τη Μεσογειακή διατροφή με οφέλη στην υγεία μας, τα οποία περιλαμβάνουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουμε τη νόσο του Alzheimer. Μια πρόσφατη έρευνα σε 1.880 ηλικιωμένους στην περιοχή της Νέας Υόρκης, για παράδειγμα, έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν αυστηρά ένα τέτοιο πρόγραμμα διατροφής στα 14 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα εμφάνισαν τη νόσο σε ποσοστό 32-40% χαμηλότερο από όσους είχαν άλλες διατροφικές συνήθειες.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο φαίνεται πως είναι ένας από τους κύριους παράγοντες πίσω από αυτή τη μείωση του κινδύνου, με τα άτομα που ακολουθούν τη Μεσογειακή διατροφή να καταναλώνουν μέχρι και 50 ml τη μέρα. Μέχρι πρότινος, οι επιστήμονες υπέθεταν ότι αυτό το όφελος προέκυπτε από τη μεγάλη περιεκτικότητα του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Το 2005 όμως, μια μελέτη υπέδειξε την ολεοκανθάλη, τη φυσική ουσία που ευθύνεται για το «κάψιμο» στο πίσω μέρος του λαιμού όταν καταναλώνουμε ελαιόλαδο, σαν υπεύθυνη και για την αντιφλεγμονώδη δράση του. Από τότε, η ολεοκανθάλη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ερευνητών σχετικά με τα πιθανά οφέλη από την κατανάλωσή της.

Πιο πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η ολεοκανθάλη εμπλέκεται στο σχηματισμό των νευροϊνιδιακών κόμβων και των πλακών αμυλοειδούς που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάλυση του νευρικού συστήματος από τη νόσο. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ACS Chemical Neuroscience αναλύονται εκτενέστερα οι μηχανισμοί με τους οποίους δρα η ολεοκανθάλη. Οι ερευνητές χορήγησαν διαφορετικές συγκεντρώσεις της ουσίας σε καλλιέργειες εγκεφαλικών κυττάρων από ποντίκια για τρεις ημέρες, αλλά και σε ζωντανά ποντίκια κάθε μέρα για δύο εβδομάδες. Και στις δύο δοκιμές, τα επίπεδα των πρωτεϊνών που μεταφέρουν τα αμυλοειδή μακριά από τον εγκέφαλο, αλλά και τα ένζυμα που το αποικοδομούν αυξήθηκαν σημαντικά με τη χορήγηση της ολεοκανθάλης.

Οι ερευνητές εισήγαγαν επίσης β-αμυλοειδή στον εγκέφαλο των ζωντανών ποντικιών: συγκρινόμενα με την ομάδα ελέγχου, τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε ολεοκανθάλη εμφάνισαν σημαντικά αυξημένη καθαρότητα και αποδόμηση των σχετικών πεπτιδίων. Σύμφωνα με την Amal K. Kaddoumi, καθηγήτρια Φαμρακευτικής στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα στο Μονρό, οι επιστήμονες «προσπαθούν να καταλάβουν καλύτερα το μηχανισμό της ολεοκανθάλης και ίσως τελικά να ανακαλύψουν ενώσεις που συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο για την ανάπτυξη φαρμάκων». Τα αποτελέσματα, πάντως, της έρευνας αναμένεται να είναι περισσότερο χρήσιμα στην πρόληψη της ασθένειας, παρά στη θεραπείας της, ενώ η άσκηση και οι μεγάλες μερίδες από φρέσκα λαχανικά ενδέχεται να συμμετέχουν και αυτά στο «θαύμα» της Μεσογειακής διατροφής.

Εκτός από την ολεοκανθάλη, οι επιστήμονες μελετούν και ένα παλιότερο φάρμακο κατά του καρκίνου του δέρματος, το οποίο ελάττωσε τα συμπτώματα της νόσου στα ποντίκια, αλλά και αντισώματα που προσδένονται απευθείας στα βήτα-αμυλοειδή και τα αφαιρούν. Σύμφωνα με τον Kenneth Kosik, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Santa Barbara, αυτές οι δημοσιεύσεις πλησιάζουν στην αποκάλυψη των μηχανισμών με τους οποίους αυτές οι ουσίες μας βοηθούν, αλλά μέχρι να γίνουν κλινικές μελέτες με ανθρώπους, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ό,τι αφορά στην ερμηνεία τους.