Επιστήμονες δείχνουν ότι το εξωσυζυγικό σεξ (μπορεί να) σκοτώνειΠηγή

Scientific American


Οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι, για τους περισσότερους άνδρες, το σεξ είναι ασφαλές και μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής. Από την άλλη, υπάρχουν στοιχεία ότι, για το εξωσυζυγικό σεξ, η εικόνα είναι διαφορετική. Σε μια πρόσφατη εργασία επισκόπησης της βιβλιογραφίας (review) που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Sexual Medicine, οι ερευνητές παρουσιάζουν ενδείξεις ότι το εξωσυζυγικό σεξ μπορεί να ...σκοτώσει.

Είναι μάλλον σίγουρο ότι ο θάνατος από ...συνουσία είναι μάλλον σπάνιος. Αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι όταν συμβαίνει, συνήθως συμβαίνει στους μοιχούς και η αιτία συνήθως σχετίζεται με το καρδιαγγειακό σύστημα. Το 1963, ένας Ιάπωνας παθολόγος ανέφερε ότι από τους 34 άνδρες που πέθαναν κατά τη διάρκεια συνουσίας, σχεδόν 80% πέθαναν κατά τη διάρκεια εξωσυζυγικού σεξ και κυρίως από καρδιακά αίτια, ενώ το 2006 Νοτιοκορεάτες παθολόγοι εξέτασαν 14 περιστατικά αιφνίδιου συνουσιαστικού θανάτου και βρήκαν μόνο μια περίπτωση άνδρα που συνευρισκόταν με γυναίκα την οποία γνώριζε η συζυγός του. Τέλος, το 2006, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Goethe στη Φρανκφούρτη δημοσίευσαν μια ανάλυση των αυτοψιών 68 ανδρών, οι οποίες σχετίζονταν με το σεξ, και έδειξαν ότι 10 από αυτούς πέθαναν δίπλα σε μια ερωμένη και 39 δίπλα σε μια πόρνη.

Γιατί λοιπόν (κυρίως) οι άπιστοι άνδρες πεθαίνουν κάνοντας αυτό που τους αρέσει τόσο πολύ να κάνουν; Η Alessandra Fisher, κύρια συγγραφέας της δημοσίευσης και ειδική στις σεξουαλικές διαταραχές στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, ανέφερε ότι «το εξωσυζυγικό σεξ μπορεί να εμφανίζει τους δικούς του κινδύνους» και συνέχισε ότι «η ερωμένη μπορεί να είναι αρκετά νεότερη και το σεξ μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυναμικό ή να ακολουθεί υπερβολικό φαγητό ή ποτό».

Οι ενοχές μπορεί επίσης να παίζουν το ρόλο τους. Η στατιστική ανάλυση που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας το 2011 σχετικά με την υγεία σχεδόν 1.700 ανδρών ασθενών, έδειξε ότι όσοι είχαν εμπλακεί συστηματικά σε εξωσυζυγικές σχέσεις είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν καρδιαγγειακές ασθένειες, ειδικά αν ανέφεραν ότι οι σύζυγοί τους τούς έδειχναν ακόμα ερωτικό ενδιαφέρον. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να αναφέρουν ότι «η απάτη μιας σεξουαλικά διαθέσιμης συντρόφου μπορεί να οδηγεί σε βαθύτερο αίσθημα τύψεων». Αυτό το είδος ψυχολογικής διαταραχής έχει κατηγορηθεί για την αύξηση των καρδιαγγειακών κινδύνων.